Batum - Gürcistan Turumuz için kalkış noktalarından siz misafirlerimizi karşıladıktan sonra araç içi anlatımlarımız eşliğinde Batum yolculuğumuza başlıyoruz. İlk durağımız Sarp Sınır Kapısı olacaktır. Batum içindeki ilk durağımız Sarp Sınır Kapısına yakın olan St. Andrew heykeli olacaktır. Heykel hakkındaki anlatım ve fotoğraf çekimi ardından aracımızla yolculuğumuza devam edeceğiz. Ardından araç içi anlatımlarımızla birlikte Gonio Kalesi yolculuğumuza başlayacağız. Gonio Kalesi içinde rehber anlatımından sonra sizlere fotoğraf çekimi ve kale ziyareti için serbest zaman verilecektir. Zamanın sona ermesinin ardından araç içi anlatımlarımız eşliğinde şehir merkezine doğru yolculuğumuz devam edecek yol üzerinde mimari yapısıyla kendini diğer yapılardan ayıran ters evde fotoğraf çekimi için mola vereceğiz. Şehir merkezine varışımızın ardından araçtan inecek ve öğle yemeğimizi yemek için anlaşmalı olduğumuz restoranımızda yemek molası vereceğiz. Mola süresinin sona ermesiyle yürüyerek bulvar turuna başlayacağız. Bulvar turundaki ilk durağımız Aziz Nicolas Kilisesi olacaktır. Kilise hakkında bilgilendirmenin ardından Piazza Meydanını ziyaret edeceğiz. Piazza Meydanı hakkındaki bilgilendirmenin ardından fotoğraflarımızı çekeceğiz ve yürüyüşümüze devam edeceğiz. Tur güzergahında bulunan Ermeni Kilisesini de ziyaret ettikten sonra bir sonraki durağımız olan Avrupa Meydanı’na gideceğiz. Avrupa meydanındaki rehber anlatımından sonra sizlere çevreyi gezebilmeniz ve fotoğraf çekebilmeniz için ortalama 20 dakikalık bir serbest zaman verilecektir. Serbest zamanın sona ermesinin ardından tiyatro alanı ziyaretimizi gerçekleştireceğiz. Anlatım ve fotoğraf çekiminin ardından yürüyüşümüze devam edeceğiz. Kurban Said tarafından yazılan ve yüzyılın aşk romanı olarak ün kazanan Ali and Nino: A Love Story kitabından etkilenerek Tiflisli heykeltraş Tamara Kvesitadze tarafından Batum’a inşa edilen Ali ve Nino Heykeli ziyaret edeceğiz. Rehber anlatımı ve fotoğraf çekiminin ardından siz değerli misafirlerimizin yaklaşık 2 saat sürecek serbest zamanı başlayacaktır.
Daha sonra Batum Turumuzu sonlandırıyor Trabzon’a doğru yola çıkıyoruz ve bir sonraki turumuzda görüşmek üzere ayrılıyoruz.
Batum (Gürcüce-Lazca: ბათუმი / Batumi), Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 152.839 (2014 sayımı) olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir. Subtropikal bir bölgede yer almaktadır. Narenciye ve çay gibi tarımsal ürünler bakımından zengindir.
Batum, Transkafkasya Demiryolu’nun ve Bakü petrol boru hattının son bulduğu önemli liman ve ticaret merkezidir. Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktadır ve subtropikal iklimin olduğu bölgede bol meyve ve çay yetişir. Petrol rafinerisi ve gemi yapımcılığıyla da tanınmıştır. Türkiye’yi karayoluyla Gürcistan ile Azerbaycan’a ve Orta Asya cumhuriyetlerine bağlayan Sarp Sınır Kapısı Batum’a açılır.
Batum hakkında ilk bilgiler MÖ 4. yüzyılda, Yunan filozof Aristotales’in eserinde karşımıza çıkmaktadır. Aristotales, Karadeniz kıyısında, Kolkheti’de (Egrisi) “Batusi” adında bir şehirden söz etmektedir. Romalı yazar Flavius ve Yunan coğrafyacı Flavius Arrianus da Batum’u aynı isimle tanıyordu. “Batusi” Yunanca bir kelimedir ve derin anlamına gelmektedir. Gerçekten de Batum, Karadeniz’de Kırım Yarımadası’ndaki Sivastopol şehrinden sonra en derin ve elverişli limana sahiptir.
Şehrin doğu girişinde, Korolistzkali civarında yapılan arkeolojik kazılar, bu alanlarda MÖ 2 bin sonları ile binli yılların başlarında insanların yaşadığını ve komşu halklarla sıkı ticarî ilişkilerinin olduğunu göstermektedir. Korolistzkali Vadisi'nde ekonomi ve kültür merkezi olan Tamaris Dasakhleba semtindeki Tamaris Tsikhe/Tamar Kalesi adını taşıyan tepe eski Batum’un merkezi sayılıyordu.
MS 2. yüzyılda, Roma İmparatoru Hadrianus döneminde Batum’da Roma garnizonu vardı. 5. yüzyılda (Kartli) Kralı Vahtang Gorgasali Batum’u kendi topraklarına kattı.
6., 7. ve 8. yüzyıllarda Batum ve çevresi Egrisi ve Egrisi-Abhaz Beyleri tarafından yönetiliyordu. Feodal dönemde Batum Kalesi çevresinde köy tipi yerleşimler vardı.